Over Jesper Smink

Op de Tatami van Sport Instituut Hoogland zet Jesper Smink zijn eerste voorzichtige schreden in de Judo wereld. Hij is dan 4 jaar oud. Maar Judo is zeker geen onbekende sport in de familie Smink. Vader Leo heeft de zwarte band, zus Annika traint op hoog niveau en ook broertje Bento vertoont zich met veel plezier op de Tatami.

Jespers judo-loopbaan kent een vliegende start. Op zijn 13e wordt hij Nederlands kampioen onder de 15. Het is een beslissend moment. Judo is dan niet meer ‘slechts’ een fanatieke beoefende hobby, maar wordt voor Jesper een professionele ambitie. Vanaf dat moment droomt hij ervan om uit te komen op het hoogste niveau en aansluiting te vinden bij de wereldtop.

In goed overleg met zijn trainer Ed van den Berg wordt Jespers trainingsschema vanaf dat moment opgevoerd. Jesper heeft een missie. Vanaf dat moment gaat Jesper, naast zijn reguliere trainingen bij Sportinstituut Hoogland,  ook 1 keer per week trainen in Haarlem, bij trainer John van der Meer.

Een logisch vervolg op de dan nog prille Judo-loopbaan van Jesper is de -18 categorie.  Hij begint in de -66 gewichtsklasse, maar wordt snel sterker en zwaarder en stapt over naar een hogere gewichtsklasse, namelijk -73.

Jesper blinkt uit in kracht en uithoudingsvermogen. Tegenstanders vrezen deze kwaliteit, omdat hij vaak over de langere adem blijkt te beschikken. In zijn laatste jaar in -18 wordt Jesper 7e op het EK in Athene.

Ondanks Jespers ambitie om door te dringen tot de wereldtop, blijft hij ook aandacht houden voor het leven naast de Tatami. Ondanks een intensief trainingsschema, blijft hij trouw zijn lessen volgen op het gymnasium aan het Nieuwe Eemland in Amersfoort, waar hij in 2016 ook zijn diploma behaalt.

Na zijn VWO diploma, start Jesper niet alleen met een fulltime programma op Papendal, maar hij meldt zich ook aan voor een studie natuurkunde aan de Radboud Universiteit.

Uiteindelijk blijkt de combinatie van een zware studie Natuurkunde én het fulltime programma op Papendal lastig te combineren. Tot zijn spijt, maar met volle overtuiging zet Smink zijn studie op een lager pitje. Hij stapt over naar een HBO opleiding civiele techniek. Een studie die hij nog steeds volgt.

In het jaar dat Jesper 18 wordt, komt hij automatisch terecht bij de junioren. Tegelijkertijd komt Smink uit in een hogere gewichtsklasse, namelijk -81 kilo.

Bij de European cup behaalt hij in deze categorie meerdere medailles. Op het EK -23 in Tel Aviv wordt hij 3e en zijn laatste jaar in deze categorie behaalt hij een mooie score op het EK: 3e bij de junioren.

In november 2017 vervolgt Jesper zijn carrière bij de senioren en opnieuw in een hogere gewichtsklasse: -90 kilo. Jesper maakt indruk bij zijn debuut. Op de Grand Prix in Den Haag wordt hij verrassend direct 3e bij de senioren. Waarom verrassend? Jesper was eigenlijk nog te jong, omdat hij nog 19 was en pas in december van dat jaar 20 zou worden.

In het afgelopen jaar wist Jesper zich te plaatsen voor het EK, waar hij tot de 3e ronde kwam. Uiteindelijk verloor hij van de regerend wereld kampioen. Hoewel Jesper deze titanenstrijd verloor, bevestigde deze partij Smink in zijn overtuiging dat hij thuis hoort op het hoogste niveau. Zoals hij direct na afloop zei tegenover de camera’s van de NOS: ‘Ik had deze partij kunnen winnen.’.  Een maand later maakte hij zijn belofte waar. Hij versloeg de Serviër Majdov op de Grand Prix van Hohhot in China en nam een bronzen medaille mee naar huis.

24 september 2018 debuteerde Jesper op het WK in Bakoe. In de eerste ronde verliest hij van de Dominicaan Robert Florentino. Smink komt naar eigen zeggen nooit lekker in de wedstrijd. ’Ik had ‘m natuurlijk gewoon in elkaar moeten beuken,’ zegt hij achteraf tegen de camera van de Judobond.

Jesper steunen op zijn weg naar de wereldtop? Word lid van de Jesper Smink fanclub, of word sponsor.